Som på mange andre områder, er der også inden for patologien sket stor udvikling gennem tiden og taget store, vigtige skridt til gavn for både personale og patienter.
Produktchef Gitte Blach Skeldrup har været i gamet siden slut-firserne, og vi har spurgt hende, hvordan hun har oplevet de sidste 35 år – og hvor hun tror, vi er på vej hen.
Gitte fortæller:
Fra et håndværksfag…
Da jeg i 1987 startede som Histo-Cyto-hospitalslaborantelev, så verden noget anderdeles ud.
Det var et håndværksfag, hvor de eneste to ting, der var automatiseret, var Histokinetten (vævsprocessoren) og HE-farvemaskinen (cykelkædeprincippet). Resten var manuelle processer. Vi startede dagen med at indstøbe de blokke, der havde kørt natten over i Histokinetten. Blokkene blev skåret af en uddannet Histo-Cyto-hospitalslaborant og så ”fiskede” eleverne snittet. Specialfarvning var også en manuel proces, hvor vi flyttede præparaterne fra skål til skål i glasvugger. Montering blev foretaget manuelt og for samtlige præparater, og prøverne blev taget direkte fra xylen-bad.
I udskæringen fik vi alle præparater ind. Der skulle lægges snit, og de skulle udspændes for bedre fiksering, som i dag, men vores udspændingskar var en stor plastkasse, der stod under bordet, fyldt med formalin og med et låg lagt løst på. Ingen sug eller aftræksskab.
…over standardisering og automatisering…I dag har udviklingen hjulpet mange funktioner i de patologiske laboratorier. Vi ser immunfarvemaskiner, der fuldautomatisk farver selv de længste protokoller, automatisk indstøbning, specialfarvemaskiner og automatiske skærerobotter. Derudover er der mange tiltag som diverse kameraer til dokumentation og tracking. Alt i alt er patologilaboratorierne blevet meget mere standardiserede og automatiserede.
Alt dette gør, at bioanalytikerne i dag kan skabe ensartede og reproducerbare præparater, der gør det nemmere for patologerne at afgive de rigtige diagnoser hurtigt.
Udviklingen har betydet en stor gevinst for både personale og patienter.
…til digitalisering og AIHvad fremtiden bringer, er jo svært at spå om. Men udviklingen stopper helt sikkert ikke her. I Triolab ser vi digitaliseringen af patologien som et skridt på vejen – og med den følger AI.
AI er lige nu på vej ind som et værktøj i nogle af vores diagnoser, især inden for bryst- og prostata-diagnostik, men også inden for andre diagnoser. Vi følger selvfølgelig godt med og har fokus på at finde de rette AI-leverandører at danne samarbejde med.
Det er et utroligt meningsfyldt arbejde at bidrage til udviklingen i patologilaboratorierne, og jeg glæder mig til at opleve, hvad der videre skal ske.
Hvis du er interesseret i at se, hvilke produkter Triolab kan tilbyde til de patologiske laboratorier, så kig med her.