Coronavirus – kort om forskellige analysemetoder

Originalversionen af materialet på denne side er udarbejdet af Triolab Finland.

Der er udviklet flere forskellige metoder til påvisning af COVID-19-sygdommen, som er forårsaget af ny coronavirus, SARS-CoV-2. Med de fleste metoder påviser man enten dele af virus eller humane antistoffer i prøvematerialet. Analysernes specificitet er særdeles vigtig, da der findes andre coronavira – som giver mindre alvorlig respiratorisk sygdom.

Påvisning af genetisk materiale i prøven (PCR)

Hele genomet for ny coronavis er blevet sekventeret. Nyudviklede analyser er baseret på den genetiske sekvens, som nu er kendt, og kan vise, hvis en prøve indeholder en eller flere af target-generne for denne virus.

Et positivt testresultat er tegn på en aktuel virusinfektion, som potentielt kan være årsag til patientens symptomer. Hvis man benytter mere end ét target-gen, kan det bekræftes, om den aktuelle virus helt specifikt er SARS-CoV-2.

Påvisning af strukturelle dele i prøven (antigener)

Det genetiske materiale af virussen er pakket ind i en kappestruktur. Nogle metoder er rettet mod disse strukturelle dele af virus og kan bruges til at finde ud af, om en prøve indeholder strukturer, som er specifikke for SARS-CoV-2.

Også med disse analyser er et positivt resultat tegn på aktuel infektion med denne virus. Analysen skal rettes mod de unikke strukturelle dele af denne virus. Den bør kun genkende SARS-CoV-2, ikke andre lignende vira.

Påvisning af humane antistoffer i prøven (antistoffer)

Når menneskekroppen har været udsat for en virusinfektion, vil den i løbet af et par uger begynde at danne antistoffer med henblik på at overvinde sygdommen. Nogle nye test er udviklet til at påvise humane antistoffer mod SARS-CoV-2.

Et positivt testresultat fra sådanne analyser betyder, at personen har været udsat for denne virus på et eller andet tidspunkt i fortiden – disse analyser påviser ikke en aktuel virusinfektion. Specificiteten for disse analyser er meget vigtig: de skal kunne vise, om en person har haft COVID-19 -sygdommen forårsaget af SARS-CoV-2 og ikke en anden sygdom forårsaget af en lignende virus.